Zero emissie oplossingen centraal tijdens lustrumeditie ReinigingsDemoDagen


Op 7 en 8 juni organiseert de sectie RAI CarrosserieNL op het terrein van Flevonice in Biddinghuizen voor de tiende keer de ReinigingsDemoDagen (RDD). De voorbereidingen van deze lustrumeditie voor professionals in de afval- en reinigingsindustrie zijn inmiddels in volle gang. Emissieloze reinigingsoplossingen vormen dit jaar het thema van de beurs. Ruim 80 exposanten presenteren in Biddinghuizen de nieuwste technologieën, innovaties, producten en diensten uit de wereld van afvalinzameling, straatreiniging en rioolbeheer.

De ReinigingsDemoDagen, een initiatief van de leden van afdeling Reinigingsvoertuigen binnen sectie RAI CarrosserieNL, is al een decennium  een begrip voor iedereen die professioneel actief is in de afval- en reinigingswereld. Vertegenwoordigers van gemeentelijke reinigingsdiensten, provincies, waterschappen, afvalverwerkers en aanverwante bedrijven kunnen hier de laatste technologieën, noviteiten, trends, ontwikkelingen en producten zelf zien, ervaren en met elkaar netwerken. De beurs kent traditioneel een bonte mix aan bezoekers, uiteenlopend van inkopers, chauffeurs tot veegmachinisten, vertelt Arjan van Wessem, vice-voorzitter van de RDD. ‘Zij kunnen op de RDD  kennismaken met een breed aanbod aan voertuigen en machines én verschillende demonstraties en presentaties bijwonen.’

Thema: zero emissie

Om te benadrukken dat de sector niet alleen een schone omgeving hoog in het vaandel heeft staan, maar dat de toegepaste voertuigtechniek eveneens bijdraagt aan een beter milieu, ligt de focus van de RDD dit jaar op zero emissie, zegt Vincent Janssen.  Hij is als lid van de werkgroep RDD mede verantwoordelijk voor de organisatie. ‘We proberen zoveel mogelijk de nadruk te leggen op groene oplossingen binnen de reinigingsbranche: elektrificering, waterstof etc.’

IKEA spoorboekje

Om er voor te zorgen dat bezoekers niets missen en dat exposanten op hun beurt zoveel mogelijk bezoekers langs hun stand krijgen is voor de looproute langs de stands uitgegaan van een soort ‘IKEA spoorboekje’. Daarbij passeert men automatisch alle stands en is tegelijkertijd alles wat groen, duurzaam, circulair of zero emissie is eenvoudig te vinden.

Groene locatie

Van Wessem en Janssen leggen uit dat het tweejarige event inmiddels een lange geschiedenis kent. ‘De succesvolle start van de RDD in 2003 in Rosmalen smaakte naar meer en kreeg daarna een vervolg in Lelystad. In 2021 stond de beurs op het terrein van het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest gepland, maar kon vanwege corona geen doorgang vinden. Omdat we dit jaar niet meer terecht konden bij het NMM kwam Flevonice in Biddinghuizen in beeld. Een perfecte  ‘groene’ locatie die volledig aansluit bij onze criteria: centraal gelegen, meer dan voldoende expositieruimte, uitstekend geschikt om zware voertuigen te herbergen én passend bij ons thema. ‘Het terrein van Flevonice is omgeven door een woud van zonnepanelen en straalt dus duurzaamheid uit.’

Voor en door de leden

Het unieke van de RDD is dat het evenement voor en door de  leden wordt georganiseerd. De RDD-werkgroep, die bestaat uit een afvaardiging van 7 leden, heeft volledige autonomie – zowel organisatorisch als financieel – en wordt ondersteund door het secretariaat van RAI CarrosserieNL. Het mooie daarbij is, beklemtonen Van Wessem en Janssen, dat alle deelnemers zich op basis van gelijkwaardigheid inspannen om een prachtig evenement neer te zetten. ‘Zij laten als concullega’s het algemeen belang prevaleren boven hun individuele belangen.  Dat was, is en blijft de kracht van de ReinigingsDemoDagen.’